166,-per maand Gratis voorstel We sturen je binnen 3 uur een voorstel
Beoordeeld met een 9.2
Meer dan 60.000 klanten gingen je voor
Meer dan 24 jaar ervaring
Hoe onze klanten ons kennen
9/10 05 maart 2024

Duidelijk en snel geregeld.

Emil
10/10 04 maart 2024

Snelle reactie. En goede service

Vlottes
10/10 04 maart 2024

Super ervaren, altijd vriendelijk en behulpzaam

Onderhoudsbedrijf J.N.J. van der Ham
8/10 04 maart 2024

Snel en goed afgehandeld prima service

Jaspers
8/10 26 februari 2024

Prima service en de autofinaciering en de auto gekregen die ik wilde na een voertuigwijzing duurde het wat langer maar voor de rest goed werk geleverd

Handelsonderneming M.super
4/10 25 februari 2024

Helaas had ik meer verwacht van het bedrijf dan ze uiteindelijk hebben laten blijken

House of hair & beauty
10/10 02 maart 2024

Mijn aanvraag voor een financiele lease is heel accuraat en snel afgehandeld.

TEK Letselschade & Advies B.V.
10/10 01 maart 2024

Goed

Dennis
10/10 28 februari 2024

Erg vriendelijk en meedenkend geholpen. Goed geholpen omdat het langere duurde dan de bedoeling was.

J.Ketelaar
8/10 28 februari 2024

Via een autobedrijf aanbevolen. Gehele process verliep super.

Irfan
Bekijk alle 2309 reviews
Wij maken auto's betaalbaar | De Autofinancier

Wat is bijtelling auto?

Bijtelling is het bedrag dat je moet betalen wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt. Het wordt gezien als loon in natura en daarom moet er belasting over betaald worden. De bijtelling wordt in veel gevallen bepaald aan de hand van de cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot.

	Wij maken auto's betaalbaar | De Autofinancier
Jouw droomauto nog niet gevonden? Zoek hier tussen 50.000 financial lease occasions. Bekijk alle occasions

Bijtelling berekenen

Als je in 2023 een nieuwe auto of bus van de zaak met brandstofmotor (benzine, diesel of hybride) op naam zet, dan wordt de bijtelling auto berekend als 22% van de cataloguswaarde van de auto of bus. Vervolgens vermenigvuldig je dit bedrag met je belastingtarief om de netto bijtelling te berekenen.

Stel dat de cataloguswaarde van je auto met brandstofmotor 25.000 euro bedraagt en het bijtellingspercentage in 2023 is 22%. Dan bedraagt de bijtelling 25.000 x 0,22 = 5.500 euro per jaar.Als je in het hoogste belastingtarief valt van 52%, dan betaal je 52% x 5.500 = 2.860 euro aan extra belasting over de bijtelling. Als je in het laagste belastingtarief valt van 37,10%, dan betaal je 37,10% x 5.500 = 2.035 euro aan extra belasting over de bijtelling.

Het is belangrijk om te onthouden dat de bijtelling boven op je normale belastingtarief komt. Daarom is het verstandig om de hoogte van de bijtelling mee te nemen in je overweging bij het kiezen van een auto van de zaak. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van een auto van de zaak goed te letten op de bijtelling, omdat dit invloed heeft op de hoogte van je belastingen en sociale premies.


Hoe werkt bijtelling auto?

Er zijn verschillende manieren om de bijtelling auto te berekenen. De meest gebruikte methode is de standaardbijtelling. Hierbij wordt een percentage van de fiscale waarde bij je inkomen opgeteld. Voor elektrische auto's geldt een lager percentage dan voor auto's die op benzine of diesel rijden.Het is belangrijk om goed te letten op de bijtelling, omdat dit invloed heeft op de hoogte van je belastingen en sociale premies. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om minder privékilometers te maken met de auto van de zaak, zodat de bijtelling lager uitvalt.

Zakelijk een auto leasen en besparen op de bijtelling

Het is mogelijk om als zakelijke rijder te profiteren van korting op de bijtelling. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een elektrische auto of door te kiezen voor een auto met een lage CO2-uitstoot. Ook is het mogelijk om voor een auto met een lagere cataloguswaarde te gaan. Hierdoor wordt de bijtelling lager en betaal je minder belasting.

Bijtellingstarieven 2023

Bekijk de tabel hieronder met bijtellingstarieven om snel en eenvoudig te zien wat de bijtelling is voor jouw auto van de zaak. Zo weet je precies waar je aan toe bent. De bijtellingstarieven voor auto's die voor het eerst tenaamgesteld worden in 2023:

Type auto Bijtelling Bijzonderheden
Benzine, diesel of hybride 22% -
Waterstofauto of zonneauto 16% Geldt over de volledige waarde
Volledig elektrisch 16% Geldt over de eerste €30.000 cataloguswaarde
Volledig elektrisch 22% Geldt over de cataloguswaarde boven €30.000


Let op: bovenstaande tarieven gelden voor een periode van maximaal 60 maanden vanaf de tenaamstelling datum. Na deze periode geldt het dan geldende bijtellingspercentage.

4 tips voor bijtelling auto

Ben je op zoek naar tips om te besparen op de bijtelling voor een auto van de zaak? 
  1. Kies voor een elektrische auto met een lage cataloguswaarde. In 2023 geldt voor een elektrische auto met een cataloguswaarde van maximaal €30.000 een bijtelling van 16% en daarboven geldt een bijtelling van 22%.
  2. Maak minder privékilometers met de auto van de zaak. Hoe meer kilometers je privé rijdt, hoe hoger de bijtelling.
  3. Kies voor een hybride auto met een lage CO2-uitstoot en een lage cataloguswaarde. Deze hebben vaak een lagere bijtelling dan hybride auto's met een hogere CO2-uitstoot en een hogere cataloguswaarde.
  4. Een youngtimer kan ook interessant zijn. Met de youngtimer regeling is een auto tussen de 15 en 30 jaar oud en betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde.


Bijtelling en financial lease

Bij het leasen van een auto voor zakelijk gebruik is het belangrijk om rekening te houden met de bijtelling. Deze bijtelling is het bedrag dat je moet betalen bij privégebruik van de leaseauto en kan flink oplopen. Bij financial lease kun je als ondernemer echter profiteren van fiscale voordelen, zoals het terugvorderen van de btw en het aftrekken van de rente en afschrijvingen. Bij De Autofinancier kun je terecht voor financial lease op maat, zodat je als ondernemer zorgeloos kunt rijden en geen fiscale voordelen misloopt. Bereken online jouw mogelijkheden en ontvang een gratis voorstel. 


Veelgestelde vragen over bijtelling auto
Kan ik bijtelling voorkomen?
Je kunt voorkomen dat je bijtelling moet betalen voor je zakelijke auto door deze alleen voor zakelijke doeleinden te gebruiken en geen privékilometers te maken. Hiervoor moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden en kunnen aantonen dat je de auto niet privé hebt gebruikt. 

Waaruit is de cataloguswaarde van een auto opgebouwd?
De bijtelling van een auto wordt berekend op basis van de catalogusprijs, die is samengesteld uit verschillende componenten. Allereerst is er de nettocatalogusprijs, die wordt vastgesteld door de fabrikant of importeur. Daarnaast worden eventuele fabrieksopties en accessoires die door de dealer zijn aangebracht vóór de datum van kentekenregistratie, meegenomen in de catalogusprijs. Ook de belasting op toegevoegde waarde (btw) en het bpm bedrag vermeld op het kenteken zijn onderdeel van de catalogusprijs.

Valt een bestelauto onder de regels van bijtelling?
Bestelbussen die op diesel rijden, zijn in principe onderhevig aan dezelfde bijtellingsregels als personenauto's. Er bestaat echter een uitzondering voor busjes die speciaal zijn ingericht voor goederenvervoer. Hierbij gaat het om bedrijfswagens die uitsluitend zijn voorzien van een chauffeursstoel. In dit geval dien je een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in te dienen. Het is belangrijk om te weten dat bestelbusjes met een dubbele cabine nooit onder deze regeling vallen.


Heb je vragen?
Bel mij via: 088 050 18 50

	Wij maken auto's betaalbaar | De Autofinancier

Contact opnemen met ons

Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?
Neem dan contact met ons op. Contact opnemen
Rekenvoorbeeld:
Totale kredietbedrag Termijnbedrag JKP Duur kredietovereenkomst Totale door consument te betalen bedrag
€10.000,- €210,- 9,99% 60 maanden €12.619,-
€20.000,- €399,- 7,50% 60 maanden €23.940,-
© 2024 De Autofinancier, onderdeel van Blokweg Financieel Adviseurs
Gerealiseerd door WebSentiment
Even geduld a.u.b.