Nederlandse voertuigen leggen grotere afstanden af, terwijl stekkerauto's in opkomst zijn.

In het jaar 2022 hebben Nederlandse voertuigen - variërend van personenauto's en bestelbusjes tot vrachtwagens en bussen - gezamenlijk bijna 144 miljard kilometer afgelegd, zowel in eigen land als daarbuiten. Dit is de recente bekendmaking van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van hun meest recente gegevens.
elektrische auto
166,-per maand Gratis voorstel We sturen je binnen 3 uur een voorstel
Personenauto's vormden het grootste deel van de gereden kilometers in 2022, waarbij een opvallende trend werd waargenomen. Het aandeel van stekkerauto's, zowel volledig elektrische als hybride voertuigen, in het totaal aantal kilometers nam aanzienlijk toe. In vergelijking met 2021 legden stekkerauto's 55,7 procent meer kilometers af. Deze groei kan worden toegeschreven aan het groeiende aantal stekkerauto's op de Nederlandse wegen.

Daarnaast valt op dat Nederlanders meer kilometers in het buitenland hebben afgelegd in 2022 in vergelijking met het voorgaande jaar. Het aantal gereden kilometers in het buitenland door personenauto's steeg met bijna 43 procent ten opzichte van 2021. Als geheel werd er 7 procent meer gereden door Nederlandse motorvoertuigen in vergelijking met het voorgaande jaar. Echter, dit niveau ligt nog steeds onder het totaal aantal gereden kilometers van 2019, het jaar voor de uitbraak van de coronapandemie, toen dit aantal 150 miljard bedroeg.

Wat betreft bestelbusjes werd er in 2022 meer gereden dan in 2021, en zelfs meer dan in 2019. Vrachtwagens legden ongeveer evenveel kilometers af als het voorgaande jaar en bevonden zich daarmee op het niveau van vóór de pandemie. Nederlandse bussen maakten in 2022 iets meer kilometers, met een totaal van 544 miljoen. Vooral bij touringcars was er een opvallende groei, met een toename van 82,8 procent in het aantal afgelegde kilometers.

Bron: ANP
Gratis voorstel
© 2024 De Autofinancier, onderdeel van Blokweg Financieel Adviseurs
Gerealiseerd door WebSentiment
Even geduld a.u.b.