Minder nieuwe auto's verkocht in oktober, maar meer tweedehands auto's

Er werden in oktober 2023 minder nieuwe auto's verkocht, maar meer tweedehands auto's.
logo Volkswagen
166,-per maand Gratis voorstel We sturen je binnen 3 uur een voorstel
Nieuwe auto’s
In de afgelopen maand werden er minder nieuwe auto's verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In oktober zijn er in totaal 28.362 nieuwe personenauto's verkocht, wat neerkomt op een afname van 1,5 procent in vergelijking met 2022. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging laten deze cijfers zien dat het vertrouwen van consumenten in Nederland momenteel laag is.

De terughoudendheid van consumenten wordt mede verklaard door de onzekerheid omtrent de geleidelijke stopzetting van subsidies voor elektrische auto's na 2025, zoals aangegeven door de genoemde organisaties. In totaal zijn er echter nog steeds bijna 25 procent meer personenauto's geregistreerd in 2023 dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de maand oktober was het Zuid-Koreaanse merk Kia het best verkopende automerk, met een marktaandeel van 10,6 procent. Daarna volgen Volkswagen, Toyota, Skoda en Hyundai.

De Kia Picanto was het meest geregistreerde automodel van afgelopen maand, met in totaal 1019 verkochte exemplaren. (Bron: ANP)

Tweedehands auto’s
Met tweedehands auto’s gaat het beter. In de maand oktober werden in totaal 107.000 tweedehands auto's verkocht door autobedrijven, wat een groei betekent van 9,2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2022 (Bron: VWE). Bovendien steeg de verkoop tussen particulieren onderling ook met 9 procent, resulterend in 51.000 transacties.

Voor het gehele jaar 2023 wordt verwacht dat het aantal verkopen van tweedehands auto's aan consumenten (b2c) zal uitkomen op ongeveer 975.768, wat neerkomt op een groei van circa 5 procent ten opzichte van 2022. Daarnaast lieten de transacties tussen particulieren (c2c) een groei van 6 procent zien, wat resulteerde in 449.000 verkopen.

Eerder op de dag werd al bekendgemaakt dat zowel de vraagprijzen in showrooms als de handelsprijzen in oktober licht zijn gedaald. Het lijkt erop dat consumenten vooral minder interesse tonen in gebruikte elektrische voertuigen (EV's).
Gratis voorstel
© 2024 De Autofinancier, onderdeel van Blokweg Financieel Adviseurs
Gerealiseerd door WebSentiment
Even geduld a.u.b.