Een autoverzekering

Wanneer je een auto aan gaat schaffen is het belangrijk om je alvast te verdiepen in de autoverzekering. Je hebt namelijk drie dekkingen waaruit je een keuze kunt maken, namelijk WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Daarnaast zijn er nog aanvullende dekkingen. We lichten ze graag aan je toe.
Blije vrouw in de auto
Auto verzekeren

De verschillende autoverzekeringen

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

In Nederland is het verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Daarmee is de schade die jij met je auto aan andere personen of hun eigendommen toebrengt verzekerd. De schade aan je eigen auto is met deze dekking niet verzekerd. Wil je ook de schade aan je eigen auto (deels) verzekeren? Dan kun je kiezen tussen WA + beperkt casco of WA + volledig casco.

WA + beperkt casco

Met WA + beperkt casco ben je naast de wettelijke aansprakelijkheid voor een deel verzekerd tegen schade aan je eigen auto. Denk hierbij aan diefstal, ruit-, brand- en stormschade.

WA + volledig casco

Dit wordt ook wel Allrisk genoemd. Dit is de meest uitgebreide dekking. Je bent naast de wettelijke aansprakelijkheid hierbij verzekerd voor schade aan je eigen auto, dus ruit-, brand-, stormschade, diefstal maar ook voor schade door een aanrijding.
  WA WA + beperkt casco WA + volledig casco
Schade aan andere Ja Ja Ja
Diefstal / inbraak   Ja Ja
Brand / storm   Ja Ja
Ruitschade   Ja Ja
Schade eigen motorrijtuig     Ja

Welke dekking kan ik het beste kiezen met een autoverzekering?

Welke dekking het best bij jouw autoverzekering past, hangt af van verschillende factoren, namelijk de leeftijd en de waarde van je auto. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger je premie wordt. Bij een jonge auto is het verstandig om een uitgebreide dekking zoals WA + volledige casco (Allrisk) te kiezen. Is de auto ouder, maar heeft deze nog wel een hoge dagwaarde dan is dit ook het overwegen waard. In andere gevallen kan het beter zijn om voor een WA + Beperkt Casco dekking te kiezen, of alleen WA. De dekking die je kiest is dus erg afhankelijk van je eigen situatie.We bespreken graag telefonisch met je welke dekking het beste bij je past en welke premie daarbij hoort. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088 050 1850. Om je alvast een beeld te geven, de meeste autobezitters met een auto van:
  • tot 7 jaar oud kiezen meestal WA + Casco Allrisk
  • 7 tot 10 jaar oud kiezen meestal WA + Casco Beperkt
  • 10 jaar of ouder kiezen meestal alleen voor WA

Welke aanvullende dekkingen zijn er bij een autoverzekering?

Naast het kiezen van WA, WA+ beperkt casco en WA+ volledig casco kan je ook een aanvullende dekking afsluiten zoals: pechhulp, schade inzittenden, ongevallen inzittenden en rechtsbijstand motorrijtuigen.We lichten ze graag aan je toe. auto is verzekerd

Pechhulp

Nederland
Start je auto niet of sta je onderweg stil omdat je auto er ineens mee stopt? Je kunt een pechhulp verzekering afsluiten zodat je uit de brand geholpen wordt op zo’n moment. Als je een pechhulp verzekering afsluit dan komt er iemand langs die je auto ter plekke probeert te repareren. Mocht dit niet lukken dan wordt je auto naar een garage naar keuze in de omgeving gebracht en word je thuisgebracht. In sommige gevallen heb je recht op enkele dagen vervangend vervoer.

Buitenland
Het is helemaal vervelend als je binnen Europa met pech langs de weg komt te staan. Als je onderweg bent naar je vakantieadres en je krijgt pech in een omgeving die je niet kent, is het erg fijn dat je snel geholpen wordt. Kleine mankementen kunnen vaak ter plaatse opgelost worden. Mocht dit niet lukken wordt de auto naar een dichtbij zijnde garage gebracht. Indien de auto niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden, wordt de auto terug naar Nederland gebracht. In dat geval is het heel verstandig om vervangend vervoer voor een langere periode mee te verzekeren. Bijvoorbeeld 14 dagen, wat meestal ook de duur van je vakantie is.

Schade inzittenden verzekering

Deze autoverzekering biedt een vergoeding voor letselschade en schade aan eigendommen van passagiers en de bestuurder. De meeste verzekeraars vergoeden een bedrag dat gelijk staat aan de daadwerkelijk geleden schade tot een maximaal bedrag. Bij blijvende invaliditeit ontvang jij of je nabestaanden een vergoeding voor bijvoorbeeld inkomstenderving, hulp in het huishouden, kosten voor de uitvaart, medische kosten en vervoerskosten. In de meeste gevallen is er dekking tot aan € 1.000.000,-.

Ongevallen inzittenden verzekering

Deze autoverzekering keert een vooraf vastgestelde vergoeding uit als tijdens een ongeluk de bestuurder of passagiers (blijvend) letsel oplopen, of overlijden door een ongeval. De verzekering kent 2 rubrieken, overlijden en blijvende invaliditeit. Bij overlijden door een ongeval wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. Bij blijvende invaliditeit vindt een uitkering plaats na rato van invaliditeit. Deze dekking is minder uitgebreid dan de dekking bij een schade inzittenden verzekering.

Nieuwwaarderegeling

Voor auto’s die nieuw op naam komen kun je vaak ook kiezen om 1 tot 3 jaar nieuwwaarde mee te verzekeren. Koop je een tweedehands auto dan is het mogelijk om 1 tot 3 jaar de aanschafwaarde te verzekeren. Dit kan handig zijn op het moment dat je een financiering hebt afgesloten voor de aankoop van de auto. Bij totaal verlies ben je er dan van verzekerd dat je de schuld kunt terug betalen en niet in de problemen komt.

Rechtsbijstand motorrijtuigen

Stel dat je betrokken raakt bij een ongeluk met meerdere auto’s dan kan het zijn dat de zaak voor de rechter moet komen om te bepalen wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Met rechtsbijstand motorrijtuigen heb je recht op professionele juridische hulp. Je krijgt dan de kosten terug die je maakt van een ongeval met je auto waarvoor iemand anders aansprakelijk is.

Premie berekenen
© 2024 De Autofinancier, onderdeel van Blokweg Financieel Adviseurs
Gerealiseerd door WebSentiment

Even geduld a.u.b.