Wat is slottermijn?

Als je het voornemen hebt om een auto aan te schaffen met behulp van autofinanciering dan zijn er verschillende begrippen die aan de orde komen. Een begrip dat je wel vaker zal hebben gehoord is het begrip slottermijn. Maar wat is een slottermijn? Lees hier meer.
vrouw rijdend in volkswagen

166,-per maand Gratis voorstel
Als je het voornemen hebt om een auto aan te schaffen met behulp van autofinanciering dan zijn er verschillende begrippen die aan de orde komen. Een begrip dat je wel vaker zal hebben gehoord is het begrip slottermijn. Maar wat is een slottermijn? Bij het aangaan van een autofinanciering is het kiezen voor een slottermijn een mogelijkheid voor velen. Dit is het bedrag wat je aan het eind nog moet betalen , dus na de laatste reguliere termijn, om de de totale schuld af te lossen. Je zult aan het eind van je termijnen nog dit restbedrag moeten betalen, waarna je jezelf de trotse eigenaar van het voertuig kunt noemen. 

Hoe wordt het slottermijn bepaald?

Wanneer je een autofinanciering overweegt dien je het gebruik van een eventuele slottermijn mee te nemen in je berekening. Dit is belangrijk omdat je met een slottermijn je maandelijkse lasten verlaagd, maar wel geld apart moet zetten om de laatste termijn te kunnen voldoen. Houdt er terdege rekening mee dat een slottermijn ervoor zorgt dat de totale kredietvergoeding toeneemt. Dit doordat er een gemiddeld hoger financieringsvermogen ontstaat.

Wat is slottermijn: de maandelijkse kosten

Naar redelijkheid en billijkheid en afhankelijk van verschillende factoren wordt door de kredietverlener het af te lossen bedrag op maandbasis berekend. De organisatie gaat ook na in hoeverre de termijnbetaling in verhouding met de toekomstige restwaarde staat. Vermeldenswaardig is ook, dat je tijdens de looptijd van de lease geen aflossing betaalt over de slottermijn. Maar je betaalt wel rente over deze leensom. Hierdoor kun je aan de andere kant weer flink wat centen opzij zetten tijdens de looptijd.

Om de maandelijkse aflossing in relatie tot het slottermijn inzichtelijk te maken, hebben wij een voorbeeld voor je klaar liggen: Je bent bij de tussenpersoon langs geweest en besluit een auto af te betalen waarbij je op maandbasis, gedurende 36 maanden, €250 te betalen hebt. Je kiest er ook voor om een slottermijn aan te nemen dat gesteld is op €2.000 (gelijk aan de restwaarde). Dit betekent dat je aan het eind van de rit, en dus aan het eind van maand nummer 36, een 37ste betaling, respectievelijk €2.000 zal betalen. Hierna is de auto jouw eigendom.

Voordelen van een slottermijn

Voor velen kan een slottermijn echt wat voordelen opleveren. Een daarvan is dat het voertuig na het betalen van het slottermijn helemaal van jou is. Heb je de middelen niet om het slottermijn te betalen, dan kun je er altijd voor kiezen om de auto in te ruilen. Dit betekent dat je de auto aan het bedrijf verkoopt om met de restwaarde het slottermijn te betalen. 

Nadelen van een slottermijn

Uiteraard zijn er ook nadelen gekoppeld aan het financieren van een auto. Indien je niet van plan was de auto in te ruilen, kan het betalen van het slottermijn een zeer zware klus zijn. Meer nog omdat deze samen met de laatste termijnbetaling moet worden afgewikkeld. Dit kan een rib uit je lijf betekenen, vooral als je er niet naartoe gewerkt hebt. Een ander nadeel is dat je rente betaalt over de slottermijn en daarmee duurder uitkomt dan wanneer je ervoor zou kiezen om zonder slottermijn een auto te financieren.
Gratis voorstel
© 2024 De Autofinancier, onderdeel van Blokweg Financieel Adviseurs
Gerealiseerd door WebSentiment

Even geduld a.u.b.