wat is financial lease
 

Wat is financial lease?

Wat is financial lease?

Er bestaan verschillende soorten leasecontracten, zoals een operational lease, short lease of een financial lease. Maar wat is financial lease nou eigenlijk? Financial lease is een economische en juridische constructie met betrekking tot het leasen van een auto. Vooral voor zakelijke rijders is het een interessante leasevorm. Deze vorm van leasen laat zich namelijk kenmerken door het feit dat u na de leaseperiode (juridisch) eigenaar bent van de auto. U zou het dus kunnen zien als het aanschaffen van een auto op afbetaling. Een relevante vergelijking is het kopen van een huis met een hypotheek. Hierbij bent u economisch eigenaar, ook al heeft u de hypotheek nog niet volledig afbetaald.

wat is financial lease

Financial lease tegenover operational lease en short lease

Financial lease is niet de enige mogelijke vorm van leasen. Hiernaast bestaan namelijk ook nog de operational lease en de shortlease. Eerstgenoemde kenmerkt zich door het weer moeten inleveren van de leaseauto na afloop van het leasetermijn. U wordt fiscaal nooit eigenaar van de auto en u komt dus ook niet in aanmerking voor fiscale voordelen.

Wat shortlease inhoudt, zit eigenlijk al in de naam. Het gaat om het leasen van een auto voor (zeer) korte termijn. Dergelijke korte leasecontracten zijn vaak relatief duur. Ook shortlease komt niet in aanmerking voor fiscale voordelen. Een relevante vraag om te stellen is dan: wat is financial lease aan voordelen rijker ten opzichte van deze andere leasevormen?

De voordelen van financial lease

Wat is financial lease is nu wel bekend, maar een andere pluspunt aan financial lease is dat het ook voordelen met zich mee brengt. Deze voordelen lees je hieronder:
  1. Fiscaal gunstig

Hierboven werd al even behandeld dat operational lease en shortlease fiscaal geen voordelen meebrengen. Dit is echter anders voor de financial lease. De financial lease brengt namelijk weldegelijk wat voordelen met zich mee. Dit komt, omdat u eigenaar wordt van de auto. U zou in die zin kunnen stellen dat het een investering is. U komt met financial lease onder andere in aanmerking voor de volgende aftrekposten:
  • Renteaftrek: dit is een prettig bijkomend voordeel. De kosten in de vorm van rente zijn volledig aftrekbaar van uw winst.
  • Investeringsaftrek: onder andere in de vorm van een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Bijkomend voor elektrische rijders is er ook nog de milieu-investeringsaftrek (MIA).
  • Afschrijving: een financial leaseauto mag u afschrijven met een grens van maximaal 20% p/j.
Bespreek dit altijd wel eerst even met uw accountant of boekhouder. 

  1. Persoonlijke financiële middelen blijven intact

Omdat u bij financial lease betaalt via de onderneming, behoudt u uw eigen liquiditeit. U hoeft immers geen aanspraak te maken op uw persoonlijke financiële middelen. Zo zal u weinig merken van de maandelijkse kosten en profiteert u toch optimaal. Dit geldt helemaal in combinatie met de fiscale voordelen.

  1. Kopen met behoud van financiële ruimte

Omdat u op termijn (juridisch) eigenaar wordt van de auto, koopt u deze als het ware. Het voordeel is hier, dat u niet in één keer het gehele bedrag op tafel hoeft te leggen. U biedt uw (bedrijfs)portemonnee zo iets meer ruimte. Normaliter zou u immers het gehele bedrag in één keer moeten betalen. Dit is voor velen één van de belangrijkste voordelen van financial lease.

Ben je benieuwd geworden wat jouw mogelijkheden zijn voor financial lease? Zoek een passende auto en neem contact op met De Autofinancier voor een scherp financial lease aanbod. Dit kan eenvoudig gedaan worden via het aanvraagformulier of bel naar 088 050 18 50.
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.